Valplivet, fast inte så fluffigt som som andra beskriver det

Nu är Winnie snart åtta månader, och med det har vi om ett par dagar hängt tillsammans i ett halvår. För att i ett senare skede, exempelvis om jag skule få för mig att skaffa valp någon gång igen och vill jämföra misären, kunna minnas alla importante iakttagelser kommer här: FRANZONS LISTA ÖVER MEST SKITJOBBIGA OCH NÅGRA SKITROLIGA IAKTTAGELSER MED ATT HA VALP!
 
- Alla i din omgivning kommer säga hur gullig den är och HUR KUL DET MÅSTE VARA med valp. Det är frustrerande för valpen är en vidrig pissråtta och det är vissa dagar den inte gör någonting som väger upp det mer än genom att vara söt
Här var hon en gremlin och bet mig i handen hela tiden
 
-  Valp tenderar att tro att exakt allt är en lek tills man har visat den motsatsen. Även när man själv håller på att fullkomligt tappa det för att den för femte gången samma dag gör sitt bästa för att gräva sönder hela gräsmattan. Räds icke att dra fram skarpen och tänk Golden Retrievermorsa i tillsägelser (och då menar jag på riktigt. Valpen kommer hota med att ringa Länsstyrelsen men det är okej, det är först då man når fram)
 
- Är man lagd som mig får man panik för att allt inte funkar med en gång. Få inte det. Den kommer inte att bli ett offer för Ceasar Milan bara att den inte följer kanon i kopplet eller beter sig allmänt valpigt och du är inte dålig bara för att den inte är en cirkushund vid 16 veckor. Chilla.
 
- Valp kommer att försöka bita i ditt fina nya koppel och andra saker du köper. Vill du ha ett läderkoppel? Köp ett läderkoppel direkt och skaffa därmed motivation till att se till att valpen inte biter. Var inte lat och köp ett repkoppel som är äckligt att hålla i bara för att du inte orkar sätta ett förbud. Och skit i selen också om valp inte gillar selen. Ta halsband, vad folk än säger.
 
- Valp tar oceaner med tid, energi, tålamod och kraft. Det går inte att förstå vidden förrän man testat.
 
- Valp kommer sannolikt att krångla med maten och det är skitjobbigt. Mata med sked om det känns som att det hjälper, men minns väl att ju mer man krånglar desto mer får man fortsätta krångla. Valp behöver till slut leva med att man får äta när maten serveras, punkt. 
 
- Det tar lite tid innan valpis blir kul att hänga med, innan den slutar vara en köttfärslimpa med päls som man måste valla runt 24 timmar om dygnet för att den inte ska slakta ens ägodelar och/eller ha i ihjäl sig själv.
Gullig, men helt lost.
 
- Om valpen är en pissråtta så är det inget mot alla människor som kommer fram och ska prata eller fråga om deras hundar får hälsa. Ta inte ögonkontakt. Säg nej. Gå snabbt. Morra på lösa hundar som kommer fram. Det blir bättre så. 
 
- Viktigaste punkten angående den största lögnen:det sägs att valpar sover hela tiden. OBSOBSOBS det gör dom inte! Alltså verkligen inte. Sover helt makalöst lite, och att vila är också något man måste lära den - precis som mycket annat. 
 
MEN, räds icke!
 
- När valp kläcker något man tränat på ett tag så är det livets jävla grej och stoltheten vet inga gränser
När hon första gången på eget initiativ hoppade upp på en sten exempelvis...
 
...eller självmant svänger av när vi går förbi vår lilla parkourbana <3
 
- När valp hittar på skojiga saker är det bland det roligaste som går att bevittna
 
- Någon gång framåt 4-5 månader nånting börjar valp successivt bli kul att hänga med, ger socialt utbyte och har ett fokusspann på mer än två sekunder. Då är allt värt det, för då blir allt mycket skoj.
 
- Har du gjort ditt jobb väl kan det komma tillfällen då random människa på stan säger något i stil med "vad väluppfostrad hund". och då är också ALLT värt det
 
Sammanfattningsvis är det okej att inte tycka om livet med en liten valp för man tröttnar snabbt på  att valpens främsta egenskap är att den är söt. Le och nicka mot alla som säger hur söt den är och att det måste vara så mysigt, sen blundar du och tänker på något roligt fram tills att den har passerat den värsta bäbisåldern. Då blir den livets bästa kompis.
 
Återkommer med nästa lista när vi passerat kommande trotsålder. Än så länge är hon som sagt en riktig stjärna som inte bara en gång fått beröm av en random person på stan men jag räknar iskallt med ett kommande kaos. Ny lista när vi hittat ut på andra sidan.